sâmbătă, 8 februarie 2014

Parfumurile BIO

www.life-care-probio.com

Parfumurile BIO

Am abordat acest subiect datorita utilizarii pe scara larga a acestor produse, precum si datorita impactului pe care il pot avea asupra sanatatii.
Parfumurile reprezinta un amestec de uleiuri esentiale si compusi aromatici, utilizate pentru a oferi un miros placut corpului, unor obiecte, spatiului de locuit, etc.
Daca initial parfumurile erau 100% naturale, doar din esente extrase din flori (trandafiri, iasomie, tuberoza, iris, violete, mimosa, lavanda, ylang-ylang etc.), fructe (portocale, lamai, bergamote) precum si esente animale (mosc, ambra), la ora actuala toate acestea, intr-o mai mica sau mai mare masura, au fost inlocuite treptat de echivalentele lor sintetice.
Productia in masa a acestor produse a dus la schimbari majore in modalitatea de fabricare, care au permis inlocuirea parfumurilor naturale cu cele de sinteza. Parfumurile comercializate astazi reprezinta amestecuri de uleiuri esentiale si compusi sintetici ca: balsamuri, benzoat de benzil, salicilat de benzil, mosc sintetic, etanol, benzaldehide, etc mirosul fiind determinat de amestecul de substante volatile si compusi aromatici.
Cat despre efectele negative pe care parfumurile le pot avea asupra sanatatii noastre, riscurile exista si vor exista intotdeauna...atata timp cat vom utiliza parfumuri sintetice, obtinute prin transformari chimice. Majoritatea substantelor sintetice utilizate la fabricarea lor, provin din industria petrochimica (acetat de benzil, acetona, eter, benzen si aldehide sintetice). Aromele sunt din ce in ce mai complexe si mai durabile, insa in tot acest tablou sanatatea are de suferit.
Parfumurile se numara printre cele mai frecvente cauze de dermatita alergica de contact, in prezent impreuna cu conservantii fiind ingredientele din cosmetice cele mai incriminate in aparitia acestei afectiuni. In anul 2007 parfumurile au fost catalogate ca “alergenele anului” de catre Societatea Americana pentru Dermatita de Contact, tocmai pentru a atrage atentia asupra importantei acestui grup de alergene.
Alte reactii adverse care pot fi determinate de parfumuri sunt: urticaria de contact (prin mecanism imunologic sau neimunologic), reactii fotoalergice sau fototoxice, hiperpigmentari sau depigmentari, parfumurile putand agrava unele afectiuni respiratorii. Si lista nu se opreste aici, caci parfumurile pot fi responsabile si de: cefalee (dureri de cap), oboseala, ameteala, greata, iritabilitate, stranut in salve, tuse seaca, iritativa, prurit nazal si ocular, lacrimare, congestii nazale, putand inrautati evolutia astmului bronsic.
Ce putem face in astfel de situatii? Profilactic, pacientii sensibilizati la parfumuri ar trebui sa evite contactul cu alergenul sau alergenele incriminate. Solutia practica nu este insa intotdeauna utilizarea de produse inscriptionate ca “fara parfum“, deoarece chiar si acestea pot contine esente chimice, utilizate ca sa mascheze mirosul altor ingrediente, chiar daca nu au un miros perceptibil.
Exita oare parfumuri fara potential nociv din punct de vedere alergologic? Solutia vine de la Life Care, pentru ca Life Care gaseste intotdeuna acea solutie care respecta sanatatea. Acum dispunem de o gama larga de parfumuri BIO, care dincolo de incantarea simturilor, ne ofera beneficiile naturalului. Aceste parfumuri sunt inofensive pentru organism, fiind obtinute prin metode naturale, din plante ce respecta normele ecologice.
Pentru aceia care vor sa traiasca BIO, Life Care ofera o gama variata de parfumuri BIO, delicate, cu note speciale, pe toate gusturile, atat discrete, preferate pe timp de zi, cat si exotice, potrivite pentru diverse evenimente. Parfumurile BIO de la Life Care folosesc imbinari ale diverselor arome de uleiuri esentiale din fructe, flori sau radacini de plante: vanilie, ambrozie, lavanda, trandafir, albastrele, santal, orhidee, lotus, citrice, migdale etc. delicate, cu note speciale.
Toate acestea sunt produse naturale organice, certificate BDIH. Nu contin parabeni, fixativi chimici, ftalati sau coloranti, fiind obtinute din extracte din plante crescute in mod natural, fara ajutorul pesticidelor sau a aditivilor.
Acestea fiind spuse si intrucat nu de putine ori costul unui parfum este sanatatea, este timpul sa alegem dincolo tendinte si de brand.
Folosind parfumurile BIO de la Life Care, alegem respectul atat pentru mediu, cat si pentru sanatatea noastra.


Dr. Camelia Skopecz
Medic Independent
Rezident Alergologie si Imunologie clinica