Certificari bio




Ce inseamna BDIH?
Standardul BDIH este de mult cunoscut in Europa si a certificat multi pionieri in cosmetica naturala. Standardul precizeza ce ingrediente se pot si nu se pot folosi, sisteme de conservare admise si se asigura ca produsele nu sunt testate pe animale. 
Acest logo garanteaza faptul ca alegerea materiilor prime si metodele de productie se supun standardelor impuse de BDIH (Departamentul German de Stat pentru Comert si Industrie) pentru cosmetice naturale controlate.Urmatoarele principii definesc conceptul BDIH privind "cosmeticele naturale controlate":
Protejarea naturii – in timpul exploatarii materiilor prime utilizate, se doreste ca natura sa fie cat mai putin perturbata, luandu-se in considerare protectia animalelor. Este exclusa interventia sau manipularea genetica asupra patrimoniului ereditar al plantelor sau animalelor.Transformarea cu grija a materiilor prime in produse finite, fara sa presupuna reactii chimice. Ambalajele trebuie sa fie economice si sa respecte mediul inconjurator.Cosmeticele naturale controlate trebuie sa renunte la coloranti si conservanti sintetici, si sa 
contina substante cu potentian alergic redus.
Criterii BDIH :
Materii prime vegetale provenind din culturi biologice controlate sau culese din flora salbatica controlata biologic.Protectia animalelor. Nu se realizeaza teste pe animale nici in cursul fabricarii, nici in timpul dezvoltarii sau controlului produselor finite. Sunt excluse materiile prime provenind din vertebrate moarte (colagen animal, celule proaspete, grasime de balena, marmota, sau orice grasime animala, ulei de nurca).
Materiile prime minerale. Folosirea sarurilor anorganice (ex. Sulfat de magnezius) si a materiilor prime minerale (clorura de sodiu) este in principiu permisa.Materii prime cu interventie redusa. Pentru fabricarea comseticelor naturale se pot utiliza compusi care au fost extrasi prin hidroliza, hidrogenare, rectii de esterificare, transesterificare sau condensarea a substantelor naturale, cum ar fi : grasimi, uleiuri si 
ceruri, lecitine, lanolina, mono- oligo- si polizaharide, proteine si lipoproteine.Renuntarea deliberata la colorantii organici sintetici, la substantele aromate (parfumate) sintetice, la materiile prime etoxilate, la silicon, la parafina sau alti derivati din petrol.
Conservarea. Pentru securitatea microbiologica a produselor, doar anumiti conservanti in stare naturala sunt autorizati : acidul benzoic, sarurile sale si etilesterul, acidul salicilic si sarurile sale, acidul ascorbic si sarurile sale, alcoolul benzilic. In caz de adaugare a acestor conservanti este obligatoriu sa se adauge : "Conservat cu .... "Fara radiatii. Nu este permisa sterilizarea materiilor prime organice sau a produselor finite folosind radiatii.
Controale. Controlul respectarii criteriilor enumerate mai sus este asigurat de institutii independente de control. Respectarea criteriilor este dovedita de marca de control proprie asociatiei.
Alte obiective BDIH:
Transparenta in ceea ce priveste procedeul de fabricare, explicarea coerenta a acestuiaconsumatorului.
Interventia activa contra ingineriei genetice.
Compatibilitatea cu mediul : folosirea de materii prime din surse naturale, certificate ; procedeele de fabricatie care respecta mediul, ambalajele economice, reciclabile.



Ce inseamna ECOCERT?
ECOCERT este un organism international de inspectie si certificare a produselor ecologice, verificand conformitatea produselor ecologice cu legislatia europeana, nationala si cu standardele internationale in vigoare.
Firma, cu sediul operational in Germania, efectueaza inspectii si certificari conform legislatiei europene, aplicabile la nivel national. Aceste activitati sunt oferite in peste 70 de tari din Asia, Oceania, Africa, America si Europa de Est. In vederea eficientizarii serviciilor, Ecocert si-a deschis sedii in diferite tari precum Franta, Belgia, Italia, Portugalia, Spania sau Romania. Certificarea reprezinta, practic, un sistem prin care este (determinata) stabilita conformitatea produselor cu standardele aplicabile.
Cerintele pentru produsele cosmetice naturale, conform ECOCERT:
Un minim de 5% de ingrediente organice in totalul continut de produs, ceea ce inseamna peste 50% ingrediente vegetale.
Cerintele pentru produsele cosmetice naturale si organice, conform ECOCERT: Un minim de 10% de ingrediente organice din totalul de ingrediente, ceea ce inseamna 95% ingrediente vegetale. Acest lucru inseamna ca produsul contine minim 95% ingrediente naturale sau de origine naturala si maxim 5% ingrediente sintetice, care nu sunt incluse in lista ingredientilor daunatori.
Principalele criterii pentru ca un produs nu sa fie in "lista negativa": NU - uleiuri minerale, silicon. NU – emulgatori precum PEG. NU – agenti de controlare a vascozitatii precum Carbomer. NU – conservanti ca si Phenoxyethanol, Parabeni… NU – parfumuri sintetice. NU – matrite sintetice. NU – solventi ca Propylene Glycol.


Ce este USDA?
USDA este organismul de certificare american aparut in urma unificarii standardelor de certificare din SUA. Certificarea USDA poate fi acordata doar produselor ce contin in proportie de peste 95% ingrediente organice.

Ce este Oko test?
Oko Test este o revista independenta din Germania care testeaza inopinat numeroase produse de consum. Astfel, marci de referinta de pe pietele organice si conventionale, sunt analizate in functie de ingrediente si modul lor de ambalare. Fiecare produs obtine calificative pe baza performantelor atinse si in functie de nivelul de toxicitate resimtit la nivelul pielii.