joi, 23 mai 2013

Hidratarea corespunzatoare pentru pielea uscata







www.life-care-probio.com

Hidratarea corespunzatoare pentru pielea uscata

Unele persoane au o predispozitie genetica de a avea pielea uscata. In plus, o data cu inaintarea in varsta tendinta creste, datorita modificarilor de la nivelul pielii, care produce tot mai putine substante uleioase proprii ce contribuie la mentinerea umiditatii corespunzatoare tegumentelor. Alti factori, cum ar fi anumite afectiuni ca: psoriazisul, unele dezechilibre hormonale (hipotiroidismul), alcoolul si drogurile; anumite medicamente, deshidratarea (diareea si varsaturile, febra mare, ingestia redusa de lichide) pot altera semnificativ functionalitatea pielii.
Dar de cele mai multe ori pielea uscata este rezultatul agresiunii unor factori externi, ce pot fi controlati partial sau in intregime. Printre acestia amintim: anumite sapunuri, apa dura, deodorante, sampoane, anumite produse cosmetice; dusuri fierbinti prelungite; inotul (in special in piscine cu apa puternic clorinata); imbracamintea din materiale sintetice; climatul ambiental uscat si rece. In cazul in care stim ca tegumentul este mai uscat decat in mod normal, ar trebui sa fim mult mai atenti si sa evitam expunerea la factorii de risc mentionati.
In mod natural, pielea este protejata de un strat fin de sebuum care ii mentine o starea de hidratare optima si un tonus specific. Factorii care pot influenta productia locala de sebuum, afectand compozitia acestuia sau care agreseaza mecanic tegumentul, pot modifica semnificativ aceste proprietati ale pielii, deshidratand-o si facand-o mai aspra. Pielea uscata adesea este insotita de prurit (senzatie de mancarime), are tendinta la exfoliere si crapare pana la fisuri adanci. Ignorarea problemelor pielii favorizeaza aparitia dermatitei. In plus, daca pielea incepe sa se fisureze, bacteriile de la suprafata tegumentului pot patrunde prin aceasta poarta de intrare in profunzime, determinand aparitia infectiilor locale.
De aceea e foarte important sa stabilim un management corect de ingrijire a pielii uscate. Iata cateva masuri de mentinere a pielii hidratate si sanatoase.

-dusuri sau bai cu apa calduta (in locul celor fierbinti); limitarea acestora la maximum 15 minute; desi dusurile si imbaierile prelungite, sunt relaxante, in cele din urma vor duce la o deteriorare a barierei hidrolipidice de la nivelul tegumentului si vor accentua gradul de deshidratare al acestuia.

-evitatarea sapunurilor dure, si alegerea unor geluri de dus hidratante; utilizarea unui sapun de corp sau de maini hidratant, cu pH apropiat de cel al pielii si cu actiune blanda (eventual pe baza de glicerina).

-dupa baie, uscarea pielii prin tamponare usoara, folosind un prosop din bumbac; hidratarea imediata a pielii cu un ulei, crema sau lotiune hidratanta.

-imbracaminte care permite pielii sa respire, de preferat din fibra naturala (bumbac sau matase); evitarea celor din lana sau acril, mai ales pentru imbracamintea care vine in contact direct cu pielea; desi lana este un produs natural poate produce iritatii chiar si in cazul pielii normale.
Exista mai multe produsele hidratante de ingrijire corporala, care in ordinea descrescatoare a capacitatii de hidratare sunt: unguente, uleiuri, creme si lotiuni. Gradul de hidratare al unui produs este direct proportional cu consistenta grasoasa a acestuia.
Unguentele desi au cea mai mare capacitate de a mentine apa in tegument, sunt mai greu acceptate, tocmai datorita consistentei grasoase asemanatoare vaselinei. Uleiurile sunt mai putin grasoase dar suficient de eficiente. Uleiurile trebuie aplicate pe piele imediat dupa baie sau dus. Cremele hidratante sunt complet absorbite in piele astfel incat nu lasa un aspect grasos dupa aplicare, fiind utilizate pe scara mai larga decat unguentele. Lotiunile hidratante sunt suspensii de uleiuri in apa sau alcool. Sunt cele mai putin grasoase si cele mai placute la aplicare si de aceea sunt frecvent utilizate.
Majoritatea cazurilor de piele uscata raspund bine la masuri de autoingrijire, insa alegerea produselor de ingrijire a pielii necesita cunoasterea ingredientelor lor, intrucat multe dintre produsele dermatocosmetice hidratante din comert contin substante chimice ce pot avea un efect iritativ asupra tegumentului sau pot produce reactii alergice.
Ce putem face, insa? Putem opta pentru produse dermocosmetice organice, bio. Fata de cele clasice, acestea sunt fabricate dupa anumite reguli foarte stricte si bine stabilite. Sunt utilizate numai ingrediente naturale, obtinute din plante certificate organic, iar in compozitia lor nu se regasesc parfumuri sintetice (mirosul fiind obtinut din uleiuri esentiale), nu sunt folositi agenti de colorare si conservanti artificiali. parabeni, ftalati sau alte substante periculoase pentru piele si intregul organism.
O piele uscata este o piele sensibila, ce trebuie tratata cu produse special destinate ei.

Dr. Camelia Skopecz
Medic Independent
Rezident Alergologie si Imunologie Clinica