miercuri, 24 noiembrie 2010

Stiti care este diferenta dintre produse naturale si bio organice?





Produsele bio organice reprezinta cea mai noua tendinta in ceea ce priveste modul de a trai sanatos. Aceste produse, fie ca sunt alimente bio, produse cosmetice bio, de ingrijire bio, de curatenie bio sau suplimente nutritive sunt compuse strict din plante, din ingrediente organice, fara a fi modificate genetic sau fara sa li se fi adaugat alte produse chimice.
Traseul acestor produse este unul foarte simplu: planta se cultiva pe terenuri pe care nu a fost aplicat nici un ingrasamant chimic; planta culeasa este supusa macerarii fara a i se aplica procedee chimice, iar in ultima faza ele sunt ambalate fara conservanti sau alti substituienti chimici. In plus semintele folosite nu sunt modificate genetic, ci controlate biologic.
Intre produsele naturale si produsele bio-organice, diferenta o reprezinta tocmai acesti pasi mentionati in productie. Produsele denumite generic - naturale sunt bazate pe plante. Ele nu au fost cultivate pe terenuri organice si nici nu au fost supuse procedeelor naturale, fara substante chimice pentru obtinerea substantei finale.
Pe etichetele produselor cosmetice vedem adesea termeni spectaculosi ca “natural”, 100% natural”, “contine ingrediente organice”, “organic” etc. In industria cosmetica termenul “natural” a fost folosit atat de mult incat multi consumatori considera natural egal cu organic, bio, ceea ce este fals.
Sa vedem care este diferenta dintre aceste concepte folosite in descrierea cosmeticelor noastre:
Produsele ce se pretind pure sau naturale trebuie sa contina numai 2% ingrediente naturale, restul de 98% putand fi de orice fel, inclusiv chimicale.
Consumatorii nu inteleg termenul de organic. Majoritatea banuiesc ca organic inseamna ca respectivul produs nu are chimicale sau ca a fost fabricat manual. Principala diferenta intre “natural” si “organic” este ca nu exista o legislatie care sa reglementeze fabricarea produselor cosmetice naturale, in timp ce produsele organice sunt conditionate de respectarea unor reguli stricte.
Marile organisme de certificare organica din Europa – Soil Association, ECOCERT, ICEA , BDIH,DEMETER,BCS GARANTIE - cer ca un produs cu ingrediente organice sa contina minimum 70% astfel de ingrediente, iar diferenta pana la 100% pot fi substante chimice si conservanti.
In ceea ce priveste produsele etichetate ca organice, certificatorii cer ca acestea sa contina 95% in grediente organice si interzic utilizarea sodium laurel sulphate (SLS) si a altor componente de origine petrochimica. Atat ingredientele, cat si procesul de fabricatie nu implica radiatii, folosirea de pesticide, ingrasaminte chimice si modificare genetica.
Mai detaliat, iata cateva procente pentru usurarea citirii etichetelor:
-un produs cosmetic ce se pretinde 100% organic trebuie sa contina ingrediente 100% produse organice (exclusiv apa si sare). Aceasta este singura eticheta care garanteaza un produs complet organic. Aceste produse sunt insotite de sigla organului de certificare si sunt mai rare.
- Un produs organic sau certificat organic trebuie sa aiba cel putin 95% din continut organic proportional cu greutatea (exclusiv apa si sare). Aceste produse sunt insotite de sigla organului de certificare.
- Cosmeticele pe care scrie ca sunt fabricate cu ingrediente organice sunt cele ce au cel putin 70% din continut organic. Exista mentiunea “fabricat cu organic” pe fata produsului si sunt listate pana la 3 ingrediente specifice. Aceste produse nu sunt insotite de sigla organului de certificare.
- La cosmeticele cu mai putin de 70% continut organic, ingredientele de provenienta organica se pot lista numai in insiruirea de ingrediente, nu pe fata produsului ca si mentiune. Aceste produse nu sunt insotite de sigla organului de certificare.
Produsele cosmetice care se pretind naturale pot contine si numai 2% ingrediente naturale. Aceste produse nu sunt insotite de sigla unui organ de certificare. Pentru a fi sigure ca ati ales bine, orientati-va sa alegeti cosmetice din primele doua sau trei categorii.
Un bun truc pentru intelegerea etichetei produsului cosmetic pe care intentionati sa il cumparati este sa va uitati la ordinea in care apar listate ingredientele, deoarece ele sunt trecute intotdeauna pe eticheta in ordinea descrescatoare a concentratiei. Astfel, pozitia ocupata de produsele chimice pe aceasta lista arata cat de natural este un produs.
Acest articol a fost publicat si postat de Florentina Enus in (productie de servicii) la data de 25/01/2011  pe www.informatiiprofesionale. ro