miercuri, 24 noiembrie 2010

Ai carente de vitamine? Daca da -afla necesarul zilnic recomandat.


Simptome care indicã anumite carente de vitamine.
Multe simptome supãrãtoare cãrora nu le gãsim cauza pot fi datorate unei carente vitaminice.
Vitaminele sunt substante organice care actioneazã drept catalizatori în procesele metabolice ale organismului.
Ele nu furnizeazã în mod direct un surplus de energie sau de calorii, ci actioneazã mai subtil, asigurând buna functionare a 
proceselor metabolice si, cum organismul nostru nu le produce, ideal este sã ni le procurãm din alimente.

Oboseala
Oboseala - cel mai comun si banal "simptom" al epocii noastre. Poate avea multiple cauze - stresul, activitatea intensã,diverse afectiuni mai mult sau mai putin grave, dar se poate datora si unui deficit de vitamine (A, B1, B3, B12, E, K). Încearcã sã-ti suplimentezi dieta cu alimente bogate în elementele amintite si vei vedea cã lipsa de vlagã se va atenua progresiv.


Probleme cu pielea
Este asprã, uscatã si se exfoliazã usor? Poate fi vorba despre o carensã în vitamina A, B3 sau E. Pe lângã alimentele bogate în 
aceste vitamine, se poate procura soluþia de vitamina A care se poate aplica local pe zona cu probleme. Dacã ai buzele crãpate este posibil sã fie din cauza lipsei de vitamina B3.

Anemia
Esti tot timpul obositã, ai ameþeli si esti mai palidã -anemia nu apare numai prin lipsa de fier, ci si prin deficitul de vitamine -B6, B12 si acid folic.


Nervozitatea si insomnia
S-ar putea sã nu ai rezerve suficiente de vitamine - B1, B6 si B12.


Cãderea pãrului
Încearcã sã mãresti aportul de vitamina B6 si de zinc!


Deficitul de vitamine
Vitamina A: creste sensibilitatea la infectii, vederea nocturnã scade, oboseala este mai accentuatã.
Vitaminele din grupul B: obosealã, apatie, scãderea apetitului ºi scãdere în greutate (B1, B3), insomnie ºi irascibilitate,dureri de cap, amorþeli ale membrelor inferioare (B12), anemie, dermatite (B2, B6), depresie (B1, B6, B12), eruptii pe piele (B3, B6), tulburãri digestive, cãderea pãrului. Atentie! Vegetarienii "convinsi" trebuie sã ia suplimente de vitamina 
B12, sau sã bea un pahar cu lapte pe zi. Altfel, în timp, vor face anemie pernicioasã datoratã lipsei acestei vitamine din alimentatie. Trebuie sã mai stii cã alcoolul consumat în exces duce si la o carentã de vitamina B1.
Vitamina C: scade rezistenta organismului la infectii, gingii sensibile, sângerãnde, diminueazã apetitul, slãbiciune muscularã,avorturi sau nasteri premature, anemie (ajutã la absorbtia digestivã a fierului). Vitamina C are proprietãti antioxidante importante (ca si vitamina E) - previne transformarea nitratilor (din fumul de tigarã, mezeluri si anumite vegetale) în substante cancerigene.
Acid pantotenic: probleme ale pielii, tulburãri digestive, vãrsãturi, crampe musculare.
Acid folic: anemie, senzatie de amortealã la nivelul degetelor de la mâini si de la picioare, albirea prematurã a pãrului.
Cei care iau medicamente anticonvulsivante si femeile însãrcinate trebuie sã ia neaparat suplimente de acid folic. Acidul folic se ia cu trei luni înainte de conceptie si în primele 3 luni din sarcinã si are un rol important în prevenirea anumitor malformatii de coloana vertebralã ale fãtului.
Vitamina K: sângerãri.
Vitamina D: rahitism, probleme dentare, slãbiciune muscularã, oase "moi" care se pot fractura la traumatisme destul de mici.
Vitamina E: afectarea reproducerii, piele uscatã.


Necesarul zilnic de vitamine si minerale
Vitaminele si mineralele constituie agenti naturali extrem de eficace pentru prevenirea diferitelor probleme de sãnãtate si chiar pentru vindecarea multora dintre ele, aceste vitamine si minerale trebuie sã fie incluse în alimentaþia zilnicã:
Vitamine:
Vitamina A - vitamina liposolubilã, îmbunãtãteste vederea. Este necesarã pentru cresterea oaselor.
Beta-caroten (o forma a vitaminei A) vitaminã solubilã în apã,antioxidant.
Vitamina D - vitamina liposolubilã. Îmbunãtãteste asimilarea calciului si a fosforului, necesare pentru întãrirea dintilor si a oaselor.
Vitamina E - vitamina liposolubilã, antioxidant. Necesarã pentru functionarea normalã a inimii, muschilor si a sistemului nervos,stimuleazã circulatia sanguinã si formarea globulelor rosii.
Vitamina C - vitamina solubilã în apã, antioxidant. Ajutã globulele albe sã lupte cu infectiile. Este importantã pentru menþinerea sãnãtãþii pielii. Îmbunãtãteste asimilarea fierului.
Tiamina - vitamina solubilã în apã. Participã la procesul de transformare a glucozei în energie. Este necesarã pentru funcþionarea normalã a sistemului nervos.
Riboflavina- vitamina solubilã în apã. Îmbunãtãteste vederea.
Este necesarã pentru transformarea în energie a proteinelor, grãsimilor si hidratilor de carbon.
Niacina - vitamina solubilã în apã. Necesarã pentru sãnãtatea pielii si a sistemului nervos. Joacã un rol important în metabolismul proteinelor.
Vitamina B6 - vitamina solubilã în apã. Contribuie la întãrirea sistemului nervos, îmbunãtãteste digestia.
Acidul folic - solubil în apã. Este foarte necesar pentru femei la sarcinã. Contribuie la cresterea si reproducerea celulelor, printre altele si a globulelor rosii.
Vitamina B12 - solubilã în apã. Conþine elemente minerale de bazã. Este necesarã pentru formarea globulelor rosii.
Biotina - vitamina solubilã în apã. Joacã un rol important în metabolismul proteinelor si grãsimilor.
Acidul pantoteic - solubil în apã. Contribuie la transformarea hranei in energie. Este necesar pentru o dezvoltare sãnãtoasã si producerea anticorpilor.
Acidul paraaminobenzoic - solubil în apã. Ajutã pielea sã se menþinã netedã si sãnãtoasã
Minerale:
Calciul- esenþial pentru sãnãtatea dintilor, a oaselor si controleazã transmiterea influxurilor nervoase. Are, de asemenea, un rol important în procesele de coagulare, în diminuarea unor procese alergice si în stimularea secretiei gastrice, precum si a ritmului cardiac.Cromul- are un rol important în transferul glucozei din sânge în celule.Previne pierderea de masã osoasã la femeile aflate la menopauzã.Sodiul- un macroelement ce are proprietãtea de a menþine constant echilibrul apei la exteriorul celulelor. În organism sodiul intervine si în
mentinerea echilibrului acido-bazic, favorizeazã excitabilitatea muscularã si contribuie la buna functionare a sistemului nervos si a musculaturii.
Fier- intrã în compozitia globulelor rosii, care transportã oxigenul si diversele enzime. Îndeosebi femeile tinere si cele care alãpteazã, precum si copiii în crestere, au nevoie de cantitãti crescute de fier.
Fluor- Este util în formarea si în rezistenþa dintilor si a oaselor.
Magneziu- Magneziul are un rol important în crestere. Are un puternic rol anticolesterolic si antiaterosclerotic, prevenind apariþia infarctului de miocard sau a accidentelor vasculare cerebrale.
Fosfor- În organism fosforul intrã în constitutia oaselor si ajutã la producerea energiei necesare numeroaselor cãi metabolice. Este principalul constituent al acizilor nucleici si participã la stimularea contracþiei musculare.
Potasiu- Are un rol important în reglarea presiunii arteriale, deoarece extrage sodiul din celule, ceea ce scade volumul de lichide din organism.
Zinc- Se gãseste în cantitãti mici în organism, dar are un rol esential în sinteza proteinelor. La nivelul pielii favorizeazã vindecarea unor leziuni precum: psoriazis, ulcer de gamba, acnee.


Pentru aportul de vitamine vedeti gama de vitamine FITNE si suplimentele LIFE IMPULSE.